Maxi Yacht Rolex Cup

A szardíniai Porto Cervo városában található Costa Smeralda Yacht Klub-ja csodás környezetben, változatos, kihívásokkal teli programokkal szolgálja ki a Földközi tenger jacht szezonjának egyik kiemelkedő rendezvényét a Maxi Yacht Rolex Kupát, mely ezeknek a lélegzet elállító óriásoknak a legnagyobb és leglátványosabb éves összejövetele is egyben.

Az első Maxi World Bajnokság 1980-ban került megrendezésre a szardíniai Costa Smeralda-i Yacht Klub és elnöke, Aga Khan által. A regatta mára már egy nagyon elismert és várt éves eseménye ezeknek az előkelő, hatalmas szuperjachtoknak minden szeptemberben Porto Cervo-ban.

Közel 40 maxi jacht sereglik ide szeptember 1 és 6 között a világ minden részéről; a legmodernebb high-tech, puritan versenygépektől elkezdve a gyors de komfortos krúzereken át a nemes nagy tengeri dámákig.

A résztvevő jachtok maximum 5 különböző osztályba lesznek besorolva, mely a jachtok változatosságától függ majd: Mini Maxi, Racing, Wally, Cruising and Spirit of Tradition.

Jelen lesz a kétszeres (2003, 2006) győztes új-zélandi Neville Crichton a 100 lábas (30.5 méter hosszú) canting-keel-es (mozgatható tőkesúlyú) Alfa Romeo – supermaxi-val. Reményei szerint folytathatja idei siker szériáját, mely a Capri Rolex Vitorlás Hét Maxi Divíziójának; a Giraglia Rolex Kupának, valamint a nemzetközi Superyacht Regatta mindhárom versenyének megnyerését jelenti.

De jelen lesz a korábbi Alfa Romeo, jelenleg Rambler néven versenyző, a Rolex Middle Sea Race és a Rolex Buenos-Aires – Rio verseny rekordját is birtokló jacht is.

A szintén Crichton tulajdonában lévő, augusztusban vízre bocsátott Mini Maxi Divisio-ban versenyző 70 lábas Alfa Romeo 3-nak ez lesz az első versenye.

A Wally divízióban most fog először szerepelni a megrendelésre készült, 143 lábas (43.7 méter) olasz sloop, az Esense. A Bill Tripp által tervezett “kortárs klasszikus” kormányosa a Wally alapítója és elnöke Luca Bassani lesz. A karbon testű jachton a sebességet 900 négyzetméter vitorla felület, 60 méteres árbóc biztosítja, a luxusért pedig tengeri teraszt, üveg és tükrös falakat valamint módosítható vendégkabinokat alakítottak ki. Esense a korábbi nyertessel, a Francia J One-val (2007) és az angol Magic Carpet Squared (2006)-val fog versengeni.

A Spirit of Tradition divízióban nevezett két J-Class; a 2007-es győztes Ranger és Velsheda valószínűleg a Krúzer divízió jachtjaival fognak versenyezni.

A legnagyobb jacht előre láthatólag a 44m/145 lábas Ed Dubois által tervezett Salperton lesz, mely 60m magas karbon árbóccal rendelkezik és a legmodernebb jacht sztenderdek szerint épült szuperjacht, luxus krúzingra tervezve.

Az 5 napos versenyzésre a La Maddalena félsziget szigetei mentén kijelölt útvonalakon kerül sor Szardínia észak-keleti partja közelében, melyeket esténként a parti események tesznek majd még kellemesebbé.
A Costa Smeraldai Yacht Klub számára egy izgalmas szezon volt az idei, csak május-júniusban 6 esemény közül 2 világbajnokság volt.

A hagyományos szeptemberi események sem jelentéktelenebbek, hiszen a Maxik után máris a Swan-ok kétévente megrendezésre kerülő világbajnoksága veszi kezdetét, melyen a BALASAILING egy 51 lábas csodás Swan-t tud regatta charterre biztosítani, illetve a csapat igényeinek megfelelő Swan-t megtalálja!

Dátum:
2008-09-01 - 2008-09-06