Rolex Fastnet 2009 óceáni verseny

A ma rajtoló óceáni verseny a hírnevét a néha hihetetlenül brutális viszonyoknak és a versenyútvonal összetettségének köszönheti. A verseny a Cowes –i Királyi Jacht Szövetség elől indul és az Írország partjainál fekvő Fastnet-szikla megkerülését követően Plymouth-ban ér véget. A csapatoknak figyelembe kell vennie számos ár-apály kaput végig Anglia déli partjai mentén.

A Rolex Fastnet Race óceáni verseny csupa első osztályú vitorlázót vonzott idén a világ minden részéről. Mindemelett a legkomolyabb győztes nemzetközi versenyjachtok is vitorlát bontanak ma a 300 induló jacht között. Sztárok versenyeznek az Amerika Kupából, a Volvo Ocean Race és a Vendee Globe földkerülő versenyből is.

A 2007-es győztes, a 100 lábas ICAP Leopard egyedül indul a leggyorsabb befutó címért. Mivel gyenge szeles időt jósolnak, az 1 nap 20 óra 18 perces rekord talán megdönthetetlen lesz, de a kapitány, Chris Sherlock egyenlőre nem írja le magukat. A cél érdekében számos vitorla és legénység marad le a hajóról, így közel egy tonnával kevesebb súllyal számolnak, bár még 24 fő így is lesz a hajón, köztük Brad Jackson a két utolsó Volvo Ocean Race nyertes hajóinak másodkapitánya, valamint az Emirates Team New Zealand taktikusa, Ray Davies. Ezzel a nyerő összeállítással már az idei Rolex Sydney Hobart verseny kihívóiként is remek eséllyel indulnak a sorozatosan nyertes Wild Oats és az Alfa ellen.

Ezen a versenyen indulnak IRC Mini Maxi-k és STP65-k is, melyek a legújabb, bajnokságokon használt versenyhajók és az induló 4 ilyen hajó csatáját biztosan érdekes lesz figyelni. Az egyik ilyen STP65 a Rosebud/ Team DYT az USA-ból, mely a 2007-es Rolex Sydney Hobart és a héten zárult idei Cowes Week versenysorozaton az osztályának győztese.

A legújabb a Farr által tervezett 80 lábas IRC hajó a Hong Kong-I Karl Kwok által tulajdonolt Beau Geste, melyet az Amerika kupás Gavin Brady kormányoz. Ebben a nehézsúlyú viadalban talán az egyik kedvenc a 72 lábas Ran 2 lesz, mely a Skype alapítójához Niklas Zennström-höz kötődik. Legénysége a UK legprofibb vitorlázói közül került ki, melyet a Volvo-s veterán Tim Powell vezet. A Ran 2 és a Luna Rossa egyaránt a Földközi-tengerről érkezett kifejezetten a megmérettetés kedvéért. A Luna Rossa-t a Prada tulajdonosának, Patricio Bertelli olasz Amerika kupás csapata viszi. Köztük szerepel az ötszörös olimpiai és Volvo Ocean race győztes Torben Grael.

A nevezett egykezes Vendee Globe Földkerülő versenyzők számára ez a verseny egy sprint-nek felel meg. A 2004-5-ös verseny győztese, Vincent Riou is megméretteti magát. A 2005-6-os Volvo győztes Mike Sanderson is visszatért az IMOCA 60-as Pindar-hoz. Dee Caffari a Földet mindkét irányba körbehajózó rekorder vitorlás nő is versenyez az AVIVA fedélzetén, de Sam Davies a Vendee Globe negyedik és első női helyezettje is jelen van az Artemis Ocean Racing fedélzetén.

1979-re emlékezve!

Idén emlékeznek a 1979-es katasztrófális verseny 30. évfordulójára, amikor 15-en haltak meg a hegynyi hullámok között, amikor a mezőny orkán erősségű szelekbe futott. Az esély, hogy ez megismétlődjön nagyon csekély, hála az azóta eltelt idő felfedezéseinek.Jelenleg minden induló hajó fel van szerelve EPIRB-vel, GPS és nyomkövető rendszerrel, így a szervezők folyamatosan tudják ki hol van.

A RORC parancsnoka Andrew McIrvine felhívja a figyelmet arra, hogy milyen mértékben változtak a biztonsági intézkedések:

“ Legalább a legénység felének és a skippernek meg kellett csinálnia a kvalifikációs mérföldgyüjtő versenyeket, a túlélési és elsősegély tanfolyamot, valamint be kellett menniük a mentőtutajba, megfordítani és visszafordítani a vízben. Az emberek nem voltak tisztában azzal 1979-ben, hogy a tutajt csak a legvégső esetben szabad igénybevenni, ha már ténylegesen süllyed a hajó.”

Az időjárás 1979-ben teljesen váratlanul csapott le, ma már sokkal többet tudunk az előrejelzéseknek köszönhetően. Így volt lehetséges a két évvel ezelőtti verseny startjának is a 24 órás halasztása. Ma már iPhone-on is megkaphatjuk az adatokat és persze a navigáció is könnyebb a GPS segítségével. Anno háromszöget tudtak csak behatárolni a térképen az RDF használatával.

Az első rajtot hazai idő szerint 12.50-kor indítják az Open 60-sokkal, míg a legnagyobb hajók 15.00-kor rajtolnak el, melyeket a többtestűek zárnak.

A BALASAILING a következő Fastnet Kampány keretein belül biztosítani tudja a részvételt számotokra is, jelezzétek szándékotok a challenge@balasailing.com -on mielőbb, hogy a megfelelő hajót tudjuk biztosítani.

Virtual Fastnet

A korábbi nagy óceáni versenyek sikerén felbuzdulva a RORC idén bemutatja a Virtual Fastnet Race játékot is. A világ minden tájáról versenyezhetnek online versenyzők 40 lábas hajókkal. A földkerülő versenyek idején közel 500 000 ember már játszott, a RORC így bizakodó a magas részvételi arányban. Csütörtökön már 11 000-ren regisztráltak.