Kellemes Sydney Hobart Ünnepeket!

Ez az óceáni regatta azonban nem csak a versengés, hanem a természet kihívásainak viadala is. 

Éppen tíz évvel ezelőtt történt az a katasztrófa, melyben 6 versenyző is életét vesztette az időjárással való kűzdelemben és a biztonsági felkészültség hiányában.

Az elmúlt tíz évben a versenyt szervező Ausztrál Túra Jacht Klub a legszigorúbb előírásokkal tett a regatta biztonságáért és csak a legfelkészültebb jachtokat és legénységet engedi versenyezni.

Ed Psaltis-t is magával ragadta egy hullám 1998-ban, mikor teljesen megfektette hajójukat a közel 80 csomós szél. Ed a biztonsági hevederének köszönhetően vissza tudott a következő hullámig kapaszkodni a kormánylapát segítségével és életük legkeményebb 10 órája következett abból a viharos 24 órából, melyet a hullámokkal szemben kellett megélniük, mint életmentő startégia.

Az élmények ellenére is, Ed minden évben visszajár a versenyre és az AFR Midnight Rambler nevű hajóján fognak indulni a közel 110 jachtot számláló mezőnyben. “A legfőbb ok amiért visszajárok az elemekkel való kűzdés és a kihívó haverok megverése. Véremmé vált, só lehet már az ereimben is. Nem tudok ezen segíteni.” – nyilatkozta.

A felkészülés befejezése és egyben a regattára kvalifikálás része a megelőző versenyek, melyek tesztelik és összerázzák a hajókat és a legénységet egyaránt. A Rolex Trófea Rangsoroló verseny négy nap után vasárnap ért véget a TP52-es Wot Now győzelmével.

A vegyes szélviszonyok jó lehetőséget nyújtottak az edzéshez és bemelegítéshez egyaránt, de a két új Reichel/Pugh által tervezett Loki és Limit nevű jacht beüzemelésére is jó alkalom adódott.

A verseny kelet-ausztráliai idő szerint 2008. december 26-án, 13.00 – kor kezdődött el.

A Rolex Sydney Hobart mezőnyét amerikai, angol, új-zélandi, francia, német, holland, svájci, orosz, új-keldóniai és ausztrália minden államából nevezett csapatok képviselik.

A BALASAILING óceáni tanácsadása keretében pedig már készül az első magyar csapat is a jövő évi megmérettetésre, az egyik legnagyobb óceáni kihívásra, mely minden vitorlázó álma.

A nevezett jachtok listája itt található!

A verseny nyomon követhető lesz a Google Earth segítségével az itt található utasítások alapján. 

Kövesd a verseny eseményeit ebben a bejegyzésben a rajtot követően is!

2008.12.26.

Hajnalban nem csak képzeletben, de lélekben is a ragyogó ausztrál nap sütkérezett rajtam végig, ahogy az élő közvetítést figyeltem az interneten keresztül. Százegy hajó kellemes 25 csomós észak-keleti szélben krajcolt ki Sydney-től a nyílt óceánra, ahol szinte egy az egyben az ortodróma mentén tudnak délnek tartani hatalmas spinakkereikkel. 

Idén immár negyedszer ismét a Mark Richards által kormányzott, a tavalyi abszolút győztes 98 lábas billenő tőkesúlyos Wild Oats XI supermaxi haladt át elsőnek a rajvonalon, majd egy takkot követően elhúzott a mezőnytől. Tekintsd meg a rajt izgalmait itt !

2008.12.28.

Szoros küzdelemben a nagy rivális szintén 98 lábas Skandiával, végülis ismét a Wild Oats XI futott be elsőként a célba, megszerezve ezzel a negyedik befutó győzelmét a Sydney Hobart versenyek történetében egyedüliként.

Győzelmük nem tudta a korábban saját maguk által felállított gyorsasági rekordot megdönteni, idei idejük: 1nap  20óra 34perc 14másodperc lett. Kicsivel kevesebb mint másfél órával maradtak csak le eddigi legjobbjuktól. A győzelemhez egy cápával való ütközést is meg kellett oldania a csapatnak, ugyanis az ütközés következtében a cápa a kormánylapátra csavarodott és a vitorlázattal meg kellett oldaniuk, hogy a hajó hátrafelé haladjon, lehetővé téve ezzel a zúzódott cápa számára a távozást.

A javított idők alapján az abszolút győztesként Bob Steel 46 lábas Quest nevű hajója lett kihírdetve.

Fantasztikus képekről és élményekről számol be a verseny, bízom benne, hogy mihamarabb fog tudni a BALASAILING is osztozni magyar csapatokkal ezekben a rendkívüli óceáni kalandokban.

Jószeles Karácsonyt kíván a BALASAILING!