Cowes Week

Idén rendezik meg 183. alkalommal Augusztus 1-től 8-ig a világ egyik leghosszabb nemzetközi vitorlás versenysorozatát.

 

1826-ban rajtolt el először a Cowes-i Royal Yacht Club „ 100 Fontos Arany Kupája”, mely a következő évtől IV. György király védnöksége alá került és Cowes Regatta néven hódított tovább.

A dél-angliai Wight-sziget védett tölcsértorkolatában épült Cowes az I. Erzsébet királynő és II. Károly koráig visszanyúló gyökerekkel rendelkező kisváros, ma a „Vitorlázók fővárosa” címet viseli.

A világon először, szintén itt a Cowes előtti vizfelületen, a Solenten rendeztek hivatalos versenyt jachtoknak 1812-ben. De az 1851-ben megrendezett „100 Guinea Kupa” is a városkához kötődik, melyet a jenki America szkúner nyert meg, s mely a világ legreprezentatívabb vitorlás kupájának az America’s Cup-nak volt a kezdete.

1946 óta már nyolcnapos a versenysorozat. A hagyományosan július utolsó keddjét követő szombaton rajtoló regattát a Cowes-i Egyesült Club-ok bizottsága rendezi, s páratlan években, mint idén is a Rolex Fastnet Race kapcsolódik hozzá. A regatta társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, melyet a brit királyi család tagjai, számos világhíresség, vitorlázó és üzletember is kitüntetnek jelenlétükkel.

A versenysorozatra több mint 1000 jacht nevez minden évben, naponta 37 rajtot tartanak szerte a Solenten, s körülbelül 8500 vitorlázó hemzseg esténként a bulikban a pubok előtt, kitöltik a kisvárost a színes csapatmezekben lődörgők. Igazi karneváli a hangulat, mely érzést a tradicionálisan péntek esti tűzijáték koronázza meg. A parton összegyűlt közel 100.000-es nézősereg mellett a Solenten szétszóródó több ezer jacht, óceáni versenyhajó, hazai és külföldi hadihajó, keresztvitorlázatú iskolahajó ragyogó fénye és a csodálatos, majd egy órás tüzijáték felejthetetlenné teszi a rendezvényt minden évben.

 

Egy ideje külön Ladies Day-t tartanak a nők vitorlázásban megnyilvánuló nagy arányú részvételének tiszteletére, ahol egyenrangú félként kűzdenek női, férfi csapatok egymással. A nők jelenlétét és helyét ebben a sportban mi sem bizonyítja jobban mint Ellen MacArthur, vagy a földet nyugatról és keletről is megkerülő rekordernő Dee Caffari részvétele az eseményeken.

 

Három évvel ezelőtt az ABN AMRO ONE legénységével és kapitányával Mike Sandersonnal is lehetőség nyílt eszmecserére, de azon sem lehetett meglepődni, ha az Oscar-díjas Jeremy Irons-sal a színésszel futott össze az ember, hiszen Ő a Wight szigeten született és gyermekkora óta itt versenyzik, rendszeresen részt vesz a versenysorozaton.

 

Az első versenynap előtt már napokkal érkeznek a hajók a csatorna másik oldaláról és a világ egyéb részéről is, mint a 120 lábas új-zélandi Super Maximus, vagy Alfa Rome is tette azt tavaly. A várost kettészelő Medina folyó hamarosan bedugul a gyakran tizesével egymásra kötött jachtok hosszú sorától, de már a Southamptonból érkező kompon érezni a zsúfoltságot, ahogy megpillantjuk a Solenten elhelyezett bólyákon ringó árbóc erdőt.

 

A versenyek reggelén, mint piránjákkal teli folyó kezd forrni a víz a közel 1100 hajó kiáramlásával keltett látszólagos káoszban. Azonban a remek szervezésnek köszönhetően a különböző osztályok, kis és nagyhajók, cruiser-racer és one designok pontosan tudják merre lesz a start, milyen bólyákat honnan kell majd kerülniük, s el is kezdik lőni a startokat szépen sorjában. Ezt követően amerre a szem ellát, ezer cápauszonyként köröző, többnyire fehér kis háromszögeket láthatunk mindenhol körülöttünk. Majd este felé a tölcsértorkolat mint méhkas kezd megint megtelni a versenyzéstől fáradtan beérkező csapatok hosszú sora által. Tavaly vad hátszelezésekkel, 25 csomós szélben megsiklott, majdnem elsüllyedt hajókkal, törött árbocokkal és vizbeesett sporttársakkal gazdagodtak a résztvevők.

 

A kikötést követően kezdődik meg csak igazán az élet a kicsiny város főutcáján, ahol a Fish & Chips-es bolt előtt hosszú sor kígyózik, a különböző ale-ek illata és a konyhák finom fogásainak csalogató zamata kezdi megalapozni az estét! A pub-ok nem ekkora tömegre lettek tervezve, de az egész utca egy nagy pub-bá változva ki tudja elégíteni az egymással élményeiket, tapasztalataikat, versenyzés közben szerzett nézeteltéréseiket megbeszélni szerető vitorlázókat.

 

Persze a fesztivált nem lehet csak a hagyományos vendéglátásra alapozni, egy hatalmas területen sörsátor és színpad van elkerítve a minden nap késő estig tartó szórakozásért.

 

A Cowes week az, mely lehetőséget nyújt amatőrnek, profinak, olimpiai bajnoknak, csapatnak, egyénnek, hogy megünnepelje a vitorlázás fölötti örömét. Bárki jelentkezhet és biztos, hogy profi versenyen fog megmérkőzni, barátságban fog elválni ellenfelétől.

Ha valaki nem versenyző, de éppen arra jár a Cowes Week ideje alatt, egy séta a városban vagy a parton is őrülten izgalmas lehet, a hajók karnyújtásnyira versenyeznek tőled!

 

Az iShares Cup Extreme 40 Vitorlás sorozat is ellátogatott a Cowes Week-re. Egyik megállója ennek a kupasorozatnak a Solenten kerül megrendezésre. A négy premier regattából álló iShares Cup Európa vezető vitorlázó helyein zajlik. Nyolc nagy teljesítményű 40-lábas katamarán csatázik egymással a versenypályán, a lehető legközelebb a parthoz, mely borzongató izgalmakkal szórakoztatja a nézőközönséget is.

 

De a versenysorozat vége nem jelenti azt, hogy ne láthatnánk egyéb érdekességeket, Augusztus 9-én rajtol majd el Cowes-ból a 608 mérföldet felölelő Rolex Fastnet verseny, mely megkerüli a dél-írországi világitótornyot a Fastnet sziklán, s Plymouth-ban ér véget. A legkomolyabb kihívás ametőröknek, profiknak egyaránt, és egyben a vitorlázók egyik mérföldsziklája is. Sokak célja ennek a versenynek a teljesítése, mely tökéletes óceáni verseny magas teljesítményt és kitartást igényel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy idén már limitálni kell a versenyen résztvevő hajók számát.

 

Ne hagyd ki Te sem ezeket a lehetőségeket, látogass el Cowes-ba, versenyezz a világ nagyjaival a világ leghosszabb versenyén!